Min egenkomponerade pizza


Innan ugnen


Efter ugnen

En snöig promenad






















Djurtestat eller inte?

Jag har inte kunnat sluta tänka på att väldigt många av de företag, som jag tidigare har köpt produkter av, använder sig av djurtester. Så nu har jag suttit och sökt på internet efter mer information om detta. Detta är, som sagt, ingen verksamhet jag vill stödja och kommer att göra allt i min makt för att inhandla produkter som jag vet ej är testade på djur.

På Djurens Rätts hemsida hittade jag en lista på företag, som inte testar på djur. Här kan ni läsa den om ni är intresserade. Hittade även en sida som hade samlat en massa produkter som ej är testade på djur och innehåller ekologiskt producerade varor. Jag kan tyvärr inte säga någonting om den eftersom jag ännu inte testat att beställa från den, men den heter i alla fall Ren Skönhet - Din Ekologiska skönhetsbutik.

Om ni har något förslag om var jag mer kan hitta information så skriv gärna detta i en kommentar.


Förjävligt!!

Läste precis på Saras blogg och hon hade ett inlägg om företag som testar på djur. Jag gick in på sidan och det är en del produkter som inte kommer att köpas eller användas i detta hushåll mer. Säger som Sara: använder upp det som finns, men sen kommer det inte innanför dörren här mer. Jag tänker inte vara med och stödja denna verksamhet! Detta gör mig verkligen förbannad! Varför utsätta försvarslösa djur för plågsamma tester bara för att vi människor ska kunna lägga en snygg make-up eller få len hy. Rent ut sagt förjävligt! Jag mår illa bara jag tänker på det. Jag förstår inte de människor som har mage att utföra dessa tester. Hur kan de sova om nätterna? När de under dagarna plågar ihjäl tusentals djur.

Här är sidan för er som är intresserade av att ta avstånd ifrån produkter som är testade på djur: http://search.caringconsumer.com/search.aspx
Här kan ni även läsa vilka företag, som inte testar på djur!


Jag tycker att det är bra att detta kommer ut i ljuset så att vi som konsumenter kan göra ett aktivt val. Vill vi acceptera djurtesterna och fortsätta köpa dessa produkter eller vill vi ta avstånd från det och välja andra produkter istället? Jag vet vad jag har valt! Vad väljer ni?

Stoppa plågsamma djurförsök!

Långpannebullar med chokladgömma



Ingredienser (30 bullar)
50 g jäst för söta degar
100 gram smör eller margarin
4 dl mjölk
1½ dl kesella
½ tsk salt
1½ dl strösocker
12-14 dl vetemjöl

Fyllning
200 g mjölkchoklad i rutor

Pensling
Uppvispat ägg

Garnering
100 g vit choklad
100 gram mörk choklad

Ugn: 225-230 grader

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner mjölk och kesella och värm till 37 grader. Häll blandningen i degbunken och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen blank och smidig. Ta mer mjöl efterhand om det behövs. Låt degen jäsa varmt och dragfritt under bakduk till dubbel storlek, 30-40minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem i samma mått som en långpanna, 30x40 cm. Lägg den ena degplattan på bakpapper i en långpanna. Fördela chokladrutorna i rader med jämna avstånd. Lägg den andra degplattan ovanpå och tryck till med ett knivskaft så att det bildas ett rutmönster med en chokladbit inuti varje ruta. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Pensla bullarna med ägg. Grädda dem i mitten av ugnen tills ytan har fått fin färg, 8-15 minuter. Låt bullarna kallna i formen under bakduk.

Ska bullarna frysas in, lyft hela brödkakan ur pannan och skär upp bullarna en och en.

Garnering: Smält chokladen, var sort för sig, i mikrovågsugn eller över vattenbad. Ringla chokladen över bullarna.

Källa: Hemmets veckotidning, nr 6, 2010

Jag är nog beredd att hålla med Alexanders tolkning av bullarna, som löd: "De smakar som matbröd med nutella på". Helt klart godkända och goda, men passar kanske inte på fikabordet.

  av 5 möjliga


Alla hjärtans-tulpaner

Har ju glömt att visa de fina tulpanerna jag fick av Carro och Fredda när de var på besök i fredags.




Tack så mycket!

Besök på H&M

När Alex kom hem från jobbet tog vi en sväng till Maxihuset. Alex skulle kolla innebandyklubba då hans gick av i lördags. Jag fick ett presentkort av flickorna i födelsedagspresent och tänkte att jag kanske kunde bli av med den bördan i plånboken. Det var inga problem alls. Detta har mina flickor indirekt köpt till mig:







Alltid kul att få in lite nytt i garderoben.

Typiskt

Ja, det slår visst aldrig fel. Jag har äntligen bestämt mig (nästan) för att ta mig råd och gå till frissan och fixa håret. Med det menas klippa, färga och slinga. Det var flera år sedan jag gjorde det senast. Dessutom hade jag tänkt att unna mig den där klänningen, som jag bloggade om härom dagen.

Gissa vad! Fick diagnosen på bilen förut. Fjäder av höger fram, båda bromsoken bak måste bytas.... Sammanlagt ca pris: 6000 kronor. Bye bye frissan. Bye bye klänning. Hello skitbil!

Milla = ledsen och förbaskad


Alla hjärtans-presenter

Har ju glömt att visa vad jag fick i Alla hjärtans-present av Alex och vad han fick av mig. Lite dumt eftersom jag till och med fick hjälp med dokumenteringen av dem. Alex sprang runt med kameran i lördags och fotograferade dem så att jag skulle kunna blogga om det sen.


Presentkort på massage på Grand fick jag av Alex


Alex fick en bok av mig

Till middag blev det Plankstek:



Vi firade Alla hjärtans i lördagskväll då vi firade Svärmor igår.

Gardinfunderingar

Igår var i på Jotex i Söderköping och köpte nya gardiner till köket. Det har jag varit på jakt efter väldigt länge och nu hade jag en massa veckbandslängder framför mig. Alex sa den hemska kommentaren (som ofta används av oss): "Vi kan ju avvakta". Fort som fasiken snodde jag åt mig två längder och sprang till kassan. Den där kommentaren är den största anledningen till att vi aldrig får någonting gjort. Den sägs både av mig och Alex ganska ofta skulle jag tro.


Här är ett smakprov från gardinerna vi köpte igår. De är ej sydda eller upphängda ännu så ni får ge er till tåls att se det färdiga resultatet.

Sen har jag även hittat ett par, som jag vill ha i vardagsrummet och extrarummet. De är dock inte beställda än. Får nog avvakta med dessa tills dess vi vet vad bilen kommer att gå på.

HISSGARDIN ALVA 100 CM, MÖRKGRÅ från Textilboden.se

Så här ser den i alla fall ut. Den färgen har jag tänkt i vardagsrummet eftersom vi har gråa tapeter i en något ljusare nyans. Tror att det kommer att bryta av bra.

HISSGARDIN ALVA 100 CM, LIN från Textilboden.se

Och den här har jag tänkt i extrarummet. Det syns inte så bra, men den är linfärgad.

Båda hissgardinerna finns att hitta på www.textilboden.se och det är även därifrån jag har lånat bilderna.

VILL HA!!!!

Stephanie SEK 1099, Pepe Jeans - NELLY.COM

Så snygg klänning (eller vad säger du, Frida?). Är verkligen sugen på den!! Men den kostar liiiite för mycket för min ekonomi. Sen vet man ju aldrig hur den ser ut på. Jag har ju ganska smala axlar så jag kan inte bära upp alla klänningar. Inte har jag någon byst att tala om heller så.... Det bästa är att testa klänningar innan jag köper dem, men det är ju lite svårt om man beställer över nätet. Men den är grymt snygg!

Vad tycker ni?

Källa: www.nelly.com

Kaninvakt

Jag har ju glömt att berätta att vi var kaninvakt i helgen också. Grannarna skulle åka och hälsa på några kompisar i England och frågade om vi ville gå in och mata deras kanin morgon och kväll. Självklart! var mitt svar. Älskar ju djur och tycker att de är så himla roliga. Så denna chans kunde jag inte missa.

Rolle, som han heter, är ett riktigt litet charmtroll. Se själva:




Visst är han en riktigt liten sötnos!

Promenad runt Strömmen

I söndags drog jag med Alex för att ta en promenad och valet föll på gångstråket runt Motala Ström. Det var kallt och fint.

















Promenixarna:




Hopp och hej!

Dålig

Nu har jag tydligen varit såhär dålig på att uppdatera bloggen igen. Har inte haft någon motivation till någonting de senaste dagarna och inte heller till att blogga. Får väl försöka skärpa mig.

Nu ska jag i alla fall sätta mig och göra mitt PM i företagsekonomi. Jag har det uppställt i huvudet, hoppas bara att det blir lika bra när det kommer ner på print. Det jobbiga med mig är ju att jag aldrig blir nöjd med någonting jag gör. Speciellt inte om det handlar om att skriva. Tycker alltid att man kan korrigera lite så det blir bättre. Självkritisk? Nej, inte alls.

Ha en bra dag!

Coq au vin



8 portioner
Tid: ca 1 timma och 45 minuter

Ingredienser
3-4 msk smör eller margarin
2 kycklingar, styckade i ca 8 bitar vardera
100-150 g rökt sidfläsk i strimlor
1 stor gul lök, skalad och grovhackad
2-3 morötter, skalade och skivade
1 flaska (75 cl) rött eller vitt vin
1-2 tsk salt
1-2 lagerblad
½ tsk svartpeppar
½ msk torkad timjan, stött
2-3 tsk torkad rosmarin
2 vitlöksklyftor, pressade
1 citron, rivet skal
några persiljestjälkar
ca 500 g steklökar
200-400 g champinjoner, skivade
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
½ dl färsk timjan, hackad

Till servering
Ris eller potatis

Tillagning
Låt en del av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn fågelbitarna runt om, några i taget på medelstark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta.

Stek fläsket knaprigt och lägg åt sidan. Fräs lök och morötter efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, lagerblad, peppar, timjan, rosmarin, vitlök, rivet citronskal och persiljestjälkar. Koka upp och koka under lock på svag värme 25-30 minuter.

Skala under tiden steklökarna, det går lättast om de först får ligga i hett vatten. Stek svampen i panna och låt det mesta av vätskan koka in innan resten av fettet läggs i. Fräs svamp och lök och lägg i grytan. Lägg också i det brynta fläsket. Ta eventuellt upp persiljestjälkarna. Koka ytterligare 10 minuter.

Rör ut mjölet med vattnet. Blanda det i grytan och koka ca 5 minuter. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Strö över hackad timjan.

Servera med kokt potatis eller ris.

Källa: Coop mer smak, nr 10, 2009


Vi hade bjudit in mamma och pappa på middag för att tacka dem för att de tog hand om Maggan när vi var i fjällen. Jag har velat testa detta recept länge, men det har aldrig blivit tillfälle. Det blev helt klart godkänt, även av gästerna! Jag älskar grytor och förstår inte varför jag inte gör det oftare! Det är ju inte ens svårt. Idag måste jag säga att jag lyckades riktigt bra med matlagningen.

Kanske ska tillägga mina ändringar i receptet. Jag kan ju aldrig helt följa ett recept, utan måste göra vissa justeringar. Jag var bekväm och tog kycklingfiléer istället för hela kycklingar. Istället för persiljestjälkar tog jag vanlig fryst persilja (finns i frysdisken i affären) och halverade antalet steklökar. Jag valde även ett rött vin för att få lite mer färg på grytan.



    av 5


IKEA

 Igår besökte vi Ikea. Det är en affär som jag älskar och skulle antagligen kunna besöka den minst en gång i veckan. Men faktum är att jag tycker att de har blivit en aning sämre. Har inte lika bra utbud längre. Eller också är det jag som har ändrat smak. Vem vet? Något är det i alla fall.

Vi köpte ett nytt strykbräde, tv-bänk, förvaringslådor, tvättkorg, perkulator, ljusstakar och lampskärmar. Vi skulle även köpa nytt duschdraperi för vårt är så missfärgat av vattnet, men hittade inget snyggt alls. Sen skulle jag kolla på lite annat också, som jag glömde bort.


Tvättkorgen


Ljusstakarna


Tv-bänken (bilden är taget från Ikeas hemsida)


Förvaringslådor, som jag tänkt att använda till mina recepttidningar (bild: från Ikeas hemsida)


Perkulator (bild: från Ikeas hemsida)

Det blev lite smått och gott. De flesta sakerna som inköptes var faktiskt nödvändiga och en del inte. Precis som det ska vara.

På återseende, Ikea!!


Grekisk spenatpaj



Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning
250 g färsk bladspenat
1½ dl grekisk yoghurt
1 dl vispgrädde
3 ägg
150 g fetaost
rivet skal av 1 citron
2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar

Dekoration
1 citron
12 oliver
några färska spenatblad
20 g fetaost

Gör så här
Kör mjöl och smör i en matberedare på högsta hastighet en kort stund tills matfettet är finfördelat. Häll i vattnet, arbeta samman degen till en boll. Svep in i plast och låt vila kallt 30 minuter innan degen bakas ut.

Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla eller tryck ut pajdegen i mindre portionsformar eller en form med diameter 22-24 cm. Förgrädda i ugnen 10 minuter.

Fyllning: Placera bladspenaten i botten av pajskalet. Blanda yoghurt, grädde och ägg i en skål. Smula ner fetaosten i äggsmeten. Tillsätt citronskalet. Pressa i vitlök och rör i svartpeppar.

Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen tills fyllningen stelnat, ca 30 minuter.

Dekoration: Lägg på citronskivor, oliver, spenatblad och tärnad eller smulad fetaost.



Inte den godaste paj jag har gjort, men helt klart godkänd! Verkligen ett bra vegetariskt alternativ. Till och med Alex tyckte att den var god och han var väldigt skeptisk innan.


Källa: Hemmets Veckotidning Nr 5 2010


Världens bästa Frida


Någon bättre och finare vän får man leta efter

Världens bästa Limo

GRISEN SKA DÖ!!




Sötare liten pudel får man leta efter!

Promenad in till stan

Igår (tordag) bestämde jag mig för att ta benen in till stan istället för bilen. Jag skulle hälsa på Frida och Limo, som alltid på torsdagskvällar. Det var snöigt och moddigt, men jag hittade tillslut fram med ben som kändes som spaghetti.


Lämnar hemmet


Snöiga postlådor


En del av kyrkan


Eksundsvägen


Borgs kyrka


Det blev dimmigt i svackan

Nästan pinsamt att säga, men idag har jag haft träningsvärk i låren efter denna promenad.

En vanlig dag i en vanlig människas liv

Idag har inget utöver det vanliga hänt. Jag vaknade imorse och åkte till jobbet. Det var skönt att vara tillbaka. Det var lugnt med kunder så att man hann med mycket bakom "kulisserna". När arbetsdagen slutade vid 18.20 var det bara att åka hem och fortsätta hemma. Först av allt blev det kvällsmat i form av mackor och yoghurt. Därefter vad det dags att ta tag i tvätthögen och vika vika vika. När det var klart blev det en dusch för att sedan komma på att jag var tvungen att byta i Maggans bur. Sedan bara att konstatera att blommorna inte hade fått vatten på över en vecka...alltså blev det till att springa omkring med vattenkannan. Skönt att dammsugningen var klar innan jag kom hem. Alex är en gullig prick, han.

Mina axlar och nacke gör fortfarande ont, men idag har jag sluppit huvudvärken. Jag fortsätter att smörja med tigerbalsam och ligga på min spikmatta. Måste verkligen försöka att komma igång med någon träning för rygg och axlar annars kommer snart värken att bli värre. Speciellt med det jobbet jag har idag. Vill ju gärna vara någorlunda rörlig vid 30 års ålder och den åldern närmar sig med stormsteg.

Nu har jag slagit mig ner i soffan och ska sitta kvar här tills det är dags att krypa till kojs.

Ha en fortsatt bra kväll, gott folk!!

Tråkdag

Idag blev en tråkigt dag. Skulle egentligen ha jobbat 12-22, men istället ligger jag här i sängen med huvudvärk (måste bero på min fruktansvärda skallskada (hihi)) och stel nacke. Jag hatar verkligen att vara hemma från jobbet. För det första så får man så dåligt samvete och för det andra är det väldigt tråkigt att vara hemma och inte kunna göra så mycket för att man inte mår bra. Dessutom så sov jag till halv elva och då har ju halva dagen redan gått. Stressande!!

Köpte Hemmets Veckotidning igår när vi var ute och for. Jag vet att det är pensionärsvarning på det, men jag tycker om recepten i den tidningen. Denna gång så var det recept på pajer. En del såg riktigt mumsiga ut och jag kan inte vänta på att få testa dem. Till exempel Grekisk spenatpaj låter hur gott som helst. Det fanns ett recept på en Broccolipaj med ädelost, men jag är inte så förtjust i ädelost så jag funderar på att byta ut den mot någon annan godare ost. Det går nog lika bra tror jag. Jag återkommer med recepten när jag har testat dem. Det kanske rentutav blir någon till helgen. Vem vet?

Nu ska jag ta och försöka plugga lite så det blir någon nytta gjord idag.

Krya på mig!

RSS 2.0