Jordgubbs- och mandeltartelette



12-13 bitar

3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör (rumsvarmt)
1 äggula

VANILJ- OCH MANDELCRÉME
100 g mandelmassa
1 dl marsánpulver (kallrörd sort)
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bittermandelarom
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 liter jordgubbar

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Tillsätt smör och äggula. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Ju mindre du blandar degen, desto mörare blir kakan.

2. Låt degen vila 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Smörj en form med löstagbar kant (26-28 cm i diameter). Tryck ut degen och låt den gå upp några centimeter på kanten. Nagga bottnen med en gaffel.

4. Ställ in i ugnen 25-30 minuter, tills degskalet torkat och fått fin färg. Låt svalna.

5. Grovriv mandelmassan. Blanda den med marsánpulver, florsocker, vaniljsocker, bittermandelarom och mjölk. Vispa grädden lätt och vänd ner den i krämen.

6. Ta loss tarteletteskalet från formen och lägg på ett uppläggningsfat. Fyll vanilj- och mandelcrémen i skalet och garnera med skivade jordgubbar.

Receptet är taget från tidningen Buffé nr 4 2009.

Denna bjöd jag på när Alexanders bror med familj var på besök. Den räckte även till min syster med bihang som kom dagen efter. Den var väldigt mastig, men helt klart godkänd!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0