Lantbröd
FÖRDEG
3 dl vatten
25 g jäst
3 dl rågsikt
EFTER ETT DYGN
7 dl kallt vatten
2 msk salt
1 msk malen spiskummin
½ dl raps- eller olivolja
2½ liter rågsikt
GÖR SÅ HÄR
Vispa ihop fördegen. Var noga med att jästen löser sig. Täck över och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn. För ännu mustigare smak kan man vispa i ytterligare ½ dl vatten och ½ dl rågsikt och låta stå ännu 1 dygn.
Blanda i övriga ingredienser och arbeta degen väl, minst 10 minuter i maskin. Låt jäsa i 1½-2 timmar.
Baka ut till två fina bröd: Gör tjocka plattor som du rullar ihop och lägger på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt. Jäs i 30 minuter medan ugnen värms till 250-275 grader.
Snitta bröden och sätt in dem nederst i ugnen. Spraya uppe och nere med vatten. Stäng ugnsluckan och sänk till 200 grader.
Grädda bröden i 45 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk. Bröden går utmärkt att frysa.
MITT BETYG av fem möjliga
Det var en konstig bismak
ALEX BETYGav fem möjliga!!!!!
Ja det var en bismak, en salt bismak som var mycket god! Jag är helnöjd och önskar mig en sådan macka varje dag tacksåmyckethejdå
Puss
Ser väldigt fina ut iallafall! :) Ska nog testa att göra själv eftersom det var så lätta ingredienser. Är det inte spiskumminet som spökar med smaken då? Det har man ju i tacokrydda. :P