Frysta solrosbullar färdiga för ugnen
Ingredienser:
50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 msk honung
16 dl siktat dinkelmjöl (960 gram)
1½ dl solrosfrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Blanda i solrosfrön. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Ta upp och knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 24 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på skärbrädor med bakplåtspapper. Tänk på att de ska få plats i frysen.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ställ bullarna i frysen. Efter cirka 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas över i fryspåsar.
Ställ en plåt med bullar mitt i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda i 20 minuter.
Tidåtgång:
1½ timme + 3 timmar i frysen + 20 minuter gräddning i ugn
Recepten har jag hittat i Allt om Mat, nr 4, 2011