Min egenkomponerade pizza

Innan ugnen

Efter ugnen
En snöig promenad











Djurtestat eller inte?
På Djurens Rätts hemsida hittade jag en lista på företag, som inte testar på djur. Här kan ni läsa den om ni är intresserade. Hittade även en sida som hade samlat en massa produkter som ej är testade på djur och innehåller ekologiskt producerade varor. Jag kan tyvärr inte säga någonting om den eftersom jag ännu inte testat att beställa från den, men den heter i alla fall Ren Skönhet - Din Ekologiska skönhetsbutik.
Om ni har något förslag om var jag mer kan hitta information så skriv gärna detta i en kommentar.
Förjävligt!!
Här är sidan för er som är intresserade av att ta avstånd ifrån produkter som är testade på djur: http://search.caringconsumer.com/search.aspx
Här kan ni även läsa vilka företag, som inte testar på djur!
Jag tycker att det är bra att detta kommer ut i ljuset så att vi som konsumenter kan göra ett aktivt val. Vill vi acceptera djurtesterna och fortsätta köpa dessa produkter eller vill vi ta avstånd från det och välja andra produkter istället? Jag vet vad jag har valt! Vad väljer ni?
Stoppa plågsamma djurförsök!
Långpannebullar med chokladgömma
Ingredienser (30 bullar)
50 g jäst för söta degar
100 gram smör eller margarin
4 dl mjölk
1½ dl kesella
½ tsk salt
1½ dl strösocker
12-14 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mjölkchoklad i rutor
Pensling
Uppvispat ägg
Garnering
100 g vit choklad
100 gram mörk choklad
Ugn: 225-230 grader
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner mjölk och kesella och värm till 37 grader. Häll blandningen i degbunken och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen blank och smidig. Ta mer mjöl efterhand om det behövs. Låt degen jäsa varmt och dragfritt under bakduk till dubbel storlek, 30-40minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem i samma mått som en långpanna, 30x40 cm. Lägg den ena degplattan på bakpapper i en långpanna. Fördela chokladrutorna i rader med jämna avstånd. Lägg den andra degplattan ovanpå och tryck till med ett knivskaft så att det bildas ett rutmönster med en chokladbit inuti varje ruta. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Pensla bullarna med ägg. Grädda dem i mitten av ugnen tills ytan har fått fin färg, 8-15 minuter. Låt bullarna kallna i formen under bakduk.
Ska bullarna frysas in, lyft hela brödkakan ur pannan och skär upp bullarna en och en.
Garnering: Smält chokladen, var sort för sig, i mikrovågsugn eller över vattenbad. Ringla chokladen över bullarna.
Källa: Hemmets veckotidning, nr 6, 2010
Jag är nog beredd att hålla med Alexanders tolkning av bullarna, som löd: "De smakar som matbröd med nutella på". Helt klart godkända och goda, men passar kanske inte på fikabordet.
av 5 möjliga
Alla hjärtans-tulpaner


Tack så mycket!
Besök på H&M



Alltid kul att få in lite nytt i garderoben.
Typiskt
Gissa vad! Fick diagnosen på bilen förut. Fjäder av höger fram, båda bromsoken bak måste bytas.... Sammanlagt ca pris: 6000 kronor. Bye bye frissan. Bye bye klänning. Hello skitbil!
Milla = ledsen och förbaskad
Alla hjärtans-presenter

Presentkort på massage på Grand fick jag av Alex

Alex fick en bok av mig
Till middag blev det Plankstek:

Vi firade Alla hjärtans i lördagskväll då vi firade Svärmor igår.
Gardinfunderingar

Här är ett smakprov från gardinerna vi köpte igår. De är ej sydda eller upphängda ännu så ni får ge er till tåls att se det färdiga resultatet.
Sen har jag även hittat ett par, som jag vill ha i vardagsrummet och extrarummet. De är dock inte beställda än. Får nog avvakta med dessa tills dess vi vet vad bilen kommer att gå på.

Så här ser den i alla fall ut. Den färgen har jag tänkt i vardagsrummet eftersom vi har gråa tapeter i en något ljusare nyans. Tror att det kommer att bryta av bra.

Och den här har jag tänkt i extrarummet. Det syns inte så bra, men den är linfärgad.
Båda hissgardinerna finns att hitta på www.textilboden.se och det är även därifrån jag har lånat bilderna.
VILL HA!!!!

Så snygg klänning (eller vad säger du, Frida?). Är verkligen sugen på den!! Men den kostar liiiite för mycket för min ekonomi. Sen vet man ju aldrig hur den ser ut på. Jag har ju ganska smala axlar så jag kan inte bära upp alla klänningar. Inte har jag någon byst att tala om heller så.... Det bästa är att testa klänningar innan jag köper dem, men det är ju lite svårt om man beställer över nätet. Men den är grymt snygg!
Vad tycker ni?
Källa: www.nelly.com
Kaninvakt
Rolle, som han heter, är ett riktigt litet charmtroll. Se själva:


Visst är han en riktigt liten sötnos!
Promenad runt Strömmen








Promenixarna:


Hopp och hej!
Dålig
Nu ska jag i alla fall sätta mig och göra mitt PM i företagsekonomi. Jag har det uppställt i huvudet, hoppas bara att det blir lika bra när det kommer ner på print. Det jobbiga med mig är ju att jag aldrig blir nöjd med någonting jag gör. Speciellt inte om det handlar om att skriva. Tycker alltid att man kan korrigera lite så det blir bättre. Självkritisk? Nej, inte alls.
Ha en bra dag!
Coq au vin
8 portioner
Tid: ca 1 timma och 45 minuter
Ingredienser
3-4 msk smör eller margarin
2 kycklingar, styckade i ca 8 bitar vardera
100-150 g rökt sidfläsk i strimlor
1 stor gul lök, skalad och grovhackad
2-3 morötter, skalade och skivade
1 flaska (75 cl) rött eller vitt vin
1-2 tsk salt
1-2 lagerblad
½ tsk svartpeppar
½ msk torkad timjan, stött
2-3 tsk torkad rosmarin
2 vitlöksklyftor, pressade
1 citron, rivet skal
några persiljestjälkar
ca 500 g steklökar
200-400 g champinjoner, skivade
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
½ dl färsk timjan, hackad
Till servering
Ris eller potatis
Tillagning
Låt en del av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn fågelbitarna runt om, några i taget på medelstark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta.
Stek fläsket knaprigt och lägg åt sidan. Fräs lök och morötter efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, lagerblad, peppar, timjan, rosmarin, vitlök, rivet citronskal och persiljestjälkar. Koka upp och koka under lock på svag värme 25-30 minuter.
Skala under tiden steklökarna, det går lättast om de först får ligga i hett vatten. Stek svampen i panna och låt det mesta av vätskan koka in innan resten av fettet läggs i. Fräs svamp och lök och lägg i grytan. Lägg också i det brynta fläsket. Ta eventuellt upp persiljestjälkarna. Koka ytterligare 10 minuter.
Rör ut mjölet med vattnet. Blanda det i grytan och koka ca 5 minuter. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Strö över hackad timjan.
Servera med kokt potatis eller ris.
Källa: Coop mer smak, nr 10, 2009
Vi hade bjudit in mamma och pappa på middag för att tacka dem för att de tog hand om Maggan när vi var i fjällen. Jag har velat testa detta recept länge, men det har aldrig blivit tillfälle. Det blev helt klart godkänt, även av gästerna! Jag älskar grytor och förstår inte varför jag inte gör det oftare! Det är ju inte ens svårt. Idag måste jag säga att jag lyckades riktigt bra med matlagningen.
Kanske ska tillägga mina ändringar i receptet. Jag kan ju aldrig helt följa ett recept, utan måste göra vissa justeringar. Jag var bekväm och tog kycklingfiléer istället för hela kycklingar. Istället för persiljestjälkar tog jag vanlig fryst persilja (finns i frysdisken i affären) och halverade antalet steklökar. Jag valde även ett rött vin för att få lite mer färg på grytan.
av 5
IKEA
Igår besökte vi Ikea. Det är en affär som jag älskar och skulle antagligen kunna besöka den minst en gång i veckan. Men faktum är att jag tycker att de har blivit en aning sämre. Har inte lika bra utbud längre. Eller också är det jag som har ändrat smak. Vem vet? Något är det i alla fall.
Vi köpte ett nytt strykbräde, tv-bänk, förvaringslådor, tvättkorg, perkulator, ljusstakar och lampskärmar. Vi skulle även köpa nytt duschdraperi för vårt är så missfärgat av vattnet, men hittade inget snyggt alls. Sen skulle jag kolla på lite annat också, som jag glömde bort.
Tvättkorgen
Ljusstakarna
Tv-bänken (bilden är taget från Ikeas hemsida)
Förvaringslådor, som jag tänkt att använda till mina recepttidningar (bild: från Ikeas hemsida)
Perkulator (bild: från Ikeas hemsida)
Det blev lite smått och gott. De flesta sakerna som inköptes var faktiskt nödvändiga och en del inte. Precis som det ska vara.
På återseende, Ikea!!
Grekisk spenatpaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning
250 g färsk bladspenat
1½ dl grekisk yoghurt
1 dl vispgrädde
3 ägg
150 g fetaost
rivet skal av 1 citron
2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
Dekoration
1 citron
12 oliver
några färska spenatblad
20 g fetaost
Gör så här
Kör mjöl och smör i en matberedare på högsta hastighet en kort stund tills matfettet är finfördelat. Häll i vattnet, arbeta samman degen till en boll. Svep in i plast och låt vila kallt 30 minuter innan degen bakas ut.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla eller tryck ut pajdegen i mindre portionsformar eller en form med diameter 22-24 cm. Förgrädda i ugnen 10 minuter.
Fyllning: Placera bladspenaten i botten av pajskalet. Blanda yoghurt, grädde och ägg i en skål. Smula ner fetaosten i äggsmeten. Tillsätt citronskalet. Pressa i vitlök och rör i svartpeppar.
Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen tills fyllningen stelnat, ca 30 minuter.
Dekoration: Lägg på citronskivor, oliver, spenatblad och tärnad eller smulad fetaost.
Inte den godaste paj jag har gjort, men helt klart godkänd! Verkligen ett bra vegetariskt alternativ. Till och med Alex tyckte att den var god och han var väldigt skeptisk innan.
Källa: Hemmets Veckotidning Nr 5 2010
Världens bästa Frida

Någon bättre och finare vän får man leta efter
Världens bästa Limo



Sötare liten pudel får man leta efter!
Promenad in till stan

Lämnar hemmet

Snöiga postlådor

En del av kyrkan

Eksundsvägen

Borgs kyrka

Det blev dimmigt i svackan
Nästan pinsamt att säga, men idag har jag haft träningsvärk i låren efter denna promenad.
En vanlig dag i en vanlig människas liv
Mina axlar och nacke gör fortfarande ont, men idag har jag sluppit huvudvärken. Jag fortsätter att smörja med tigerbalsam och ligga på min spikmatta. Måste verkligen försöka att komma igång med någon träning för rygg och axlar annars kommer snart värken att bli värre. Speciellt med det jobbet jag har idag. Vill ju gärna vara någorlunda rörlig vid 30 års ålder och den åldern närmar sig med stormsteg.
Nu har jag slagit mig ner i soffan och ska sitta kvar här tills det är dags att krypa till kojs.
Ha en fortsatt bra kväll, gott folk!!
Tråkdag
Köpte Hemmets Veckotidning igår när vi var ute och for. Jag vet att det är pensionärsvarning på det, men jag tycker om recepten i den tidningen. Denna gång så var det recept på pajer. En del såg riktigt mumsiga ut och jag kan inte vänta på att få testa dem. Till exempel Grekisk spenatpaj låter hur gott som helst. Det fanns ett recept på en Broccolipaj med ädelost, men jag är inte så förtjust i ädelost så jag funderar på att byta ut den mot någon annan godare ost. Det går nog lika bra tror jag. Jag återkommer med recepten när jag har testat dem. Det kanske rentutav blir någon till helgen. Vem vet?
Nu ska jag ta och försöka plugga lite så det blir någon nytta gjord idag.
Krya på mig!